Tο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας διοργανώθηκε φέτος για 9η συνεχή χρονιά με τη συμμετοχή πολλών πόλεων από όλη την Ελλάδα δίνοντας τη δυνατότητα σε μαθητές όλων των τάξεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους. Βασικό χαρακτηριστικό των έργων είναι η εφαρμογή γνώσεων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών.
Από νωρίς το πρωί, ο χώρος του Β’ κτιρίου του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας γέμισε με 600 και πλέον παιδιά όλων των ηλικιών μαζί με τις πρωτότυπες δημιουργίες τους! 41 μαθητικές ομάδες από όλη την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασαν τα ψηφιακά έργα τους. Στήθηκαν 22 περίπτερα και πραγματοποιήθηκαν 19 παρουσιάσεις πρωτοπόρων εμπνεύσεων και ψηφιακών εφαρμογών: ένας ρομποτικός βραχίονας, μια έξυπνη ανεμογεννήτρια, ένα εργοστάσιο παραγωγής οξυγόνου και ενέργειας στον Άρη, σύστημα διαδικτυακού ελέγχου συσκευών, μετατροπή παλμικού τηλεφώνου σε κινητό με τη χρήση GSM, ρομπότ που λύνει τον κύβο του ρούμπικ, ψηφιακή διάβαση πεζών και πολλές άλλες πρωτότυπες ψηφιακές δημιουργίες.
Το φεστιβάλ ήταν ανοιχτό σε μαθητές,γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε πλήθος εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, με κεντρικό θέμα την Πληροφορική και τις Νέες Τεχνολογίες. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εργαστήρια Τηλεπικοινωνιών, Δικτύων και Κατανεμημένων Συστημάτων, Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Μικροελεγκτών – Μικροεπεξεργαστών, Ηλεκτρονικών Συστημάτων Αυτόματου Ελέγχου και Ρομποτικής, και Υπολογιστικής Άλγεβρας. Βιωματικά εργαστήρια και ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης, από το Εργαστήριο Παραγωγής 3D Περιεχομένου, από το Κ.Π.Ε. Καστοριάς με θέμα “ΤΠΕ και Βιοποικιλότητα” και από το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας με την επίδειξη του Εργαστηρίου Παραγωγής Ψηφιακών Εκπομπών – WebTV.
Στο τέλος των δράσεων, βραβεύτηκαν όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν με τις δημιουργίες τους στο φεστιβάλ. Για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις με θέματα σχετικά με τις Νέες Τεχνολογίες και τα παιδιά. Αναλυτικότερα, συζητήθηκαν: η συμβολή των Νέων Τεχνολογιών στην αποφυγή συγκρούσεων γονέα – παιδιού κατά τη μελέτη στο σπίτι από το ΚΕΣΥ Καστοριάς, ο ρόλος και οι δράσεις του ΚΠΕ Καστοριάς, ο διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyberbullying) (ΔΙΕΞΟΔΟΣ) και τα μαθησιακά οφέλη που προκύπτουν από την ψηφιακή αφήγηση αλλά και οι επιδράσεις των Νέων Τεχνολογιών στην ψυχολογία των παιδιών.
Στο Φεστιβάλ πήραν μέρος οι μαθητές της ΣΤ' Τάξης του σχολείου μας με τις ρομποτικές δημιουργίες που κατασκεύασαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Το εργαστάσιο παραγωγής οξυγόνου στον Άρη, η έξυπνη ανεμογεννήτρια, ρομποτικό ποδόσφαιρο, παιχνίδια με Scratch ήταν οι δημιουργίες που παρουσίασαν οι μαθητές μας εκεί. Τους μαθητές συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί Λιάμπα Θεοδούλα, Τζιώλας Αθανάσιος και Τσένη Αναστασία. Η εμπειρία για τους μαθητές μας ήταν φανταστική!
Ευχαριστούμε πολύ τον σύμβουλο Πληροφορικής Τζημόπουλο Δημήτρη για την διοργάνωση, τη συνεργασία και την αμέριστη συμπαράσταση !
Διακρίσεις για τους μαθητές του σχολείου μας που συμμετείχαν στον 5ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στη Κοζάνη στις 16/2/2019.
Την 2η θέση κατέκτησε η ομάδα LegoStarsτης ΣΤ' Τάξης του Σχολείου μας για τη ρομποτική κατασκευή "Εργοστάσιο Παραγωγής Οξυγόνου στον Άρη" στην κατηγορία «Εποικισμός στον Άρη» με τους μαθητές Νταμπίκη Οδυσσέα, Ντίνα Σοφία, Πατσιούρα Αριστούλα, Σιακαβάρα Παναγιώτη, Χαντάβα Γεώργιο και Χατζηβασιλειάδη Σεραφείμ.
Την 3η θέση κατέκτησε η ομάδα LegoManiacsτης ΣΤ' Τάξης του Σχολείου μας για τη ρομποτική κατασκευή «Έξυπνες Ανεμογεννήτριες»στην κατηγορία «Αρχιπέλαγος Αιγαίο: Η τεχνολογία βοηθά να αναπτυχθούν τα νησιά» με τους μαθητές Γάκη Δανάη, Κιτσιούλη Δημήτριο, Κούσκουρα Στέλλα, Λόλα Ευάγγελο, Μωραΐτη Νίκο και Νίκου Δάφνηθέση και προκρίθηκαν στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Αθήνα.
Την 3η θέση κατέκτησε η ομάδα LegoFriendsτης Ε’ Τάξης του Σχολείου μας στην κατηγορία Ρομποτικό Ποδόσφαιρο 2x2 με τους μαθητές Γιαννούλα Κωνσταντίνο, Σιούλα Αναστασία και Γιαννούλα Γεώργιο και προκρίθηκαν στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Αθήνα
OΠανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 και συγκεκριμένα στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου. Οι εμπειρία για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που παραβρέθηκαν ήταν μοναδική και ξεχωριστή. Είχαν την ευκαιρία να διαγωνιστούν ανάμεσα στις 100 καλύτερες ομάδες εκπαιδευτικής ρομποτικής απ’ όλη την Ελλάδα, στις αντίστοιχες κατηγορίες, να δουν και να πάρουν ιδέες από τα άλλα σχολεία που συμμετείχαν, να μιλήσουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που παραβρέθηκε στον Διαγωνισμό αφού τελεί υπό την αιγίδα του, να μιλήσουν σε δημοσιογράφους και να περιγράψουν την εμπειρία τους, να περιηγηθούν στα εργαστήρια ρομποτικής που λειτουργούσαν παράλληλα, να έρθουν σε επαφή με σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες και το κυριότερο να χαρούν, να χαρούν, να χαρούν…
Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά του σχολείου μας για την συμμετοχή και την επιτυχία τους και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Διευθυντή του σχολείου μας, στον Σύλλογο Διδασκόντων και στον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά για την συμπαράσταση στο πρόσωπο μου, τόσο την ηθική όσο και την πρακτική και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την ηθική και υλική του συμπαράσταση. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την καθηγήτρια των καλλιτεχνικών Σαπνάρα Ευδοξία, που χωρίς την απίστευτη καλλιτεχνική της δουλειά στις μακέτες των κατασκευών, δεν θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε τόσο όμορφα τις ρομποτικές μας κατασκευές.
Η καθηγήτρια Πληροφορικής
Λιάμπα Θεοδούλα
Φωτογραφίες από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό στην Αθήνα
Φωτογραφίες από τον Περιφερειακό Διαγωνισμό στην Κοζάνη
Φωτογραφίες από τις προετοιμασίες
Πληροφορίες για την κατασκευή "Οι έξυπνες ανεμογεννήτριες" θα βρείτε στο Φυλάδιο1, και στο Φυλάδιο2 και η εικόνα της κατασκευής.
Πληροφορίες για την κατασκευή "Εργοστάσιο παραγωγής Οξυγόνου" θα βρείτε στο Φυλάδιο1 και η εικόνα της κατασκευής.
Πληροφορίες για την κατασκευή Ρομποτικός Ποδοσφαιριστής θα βρείτε στο Φυλάδιο και η εικόνα της κατασκευής.
Οι μαθητές της Ε' και ΣΤ' Τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Scratch. Τα έργα με τα οποία συμμετείχαν στο διαγωνισμό είναι τα παρακάτω:
Την 3η θέση κατέκτησε η ομάδα Space Explorers της ΣΤ' Τάξης του Σχολείου μας στο 2ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα στις 6/3/2016 για το έργο τους "Διαστημικό Όχημα Scout", ενώ η δεύτερη ομάδα LegoKids της Ε’ Τάξης του σχολείου μας διακρίθηκε με το ειδικό βραβείο "Λειτουργία Αυτοματισμών" για το έργο τους " Διαστημικός Σταθμός".
Οι ομάδες αποτελούνταν από τους μαθητές:
Space Explorers: Γκασιώνας Στέργιος, Λιόλιου Δήμητρα, Ντόντος Βασίλειος, Παπαστεργίου Στέλλα, Τέγος Χαράλαμπος, Τσίμπος Απόστολος.
LegoKids: Βέργου Ελευθερία, Γκόλιας Φίλιππος, Καλαμάρα Ναταλία, Μπαχτσεβάνος Κωνσταντίνος, Τζάτζης Παύλος, Τσιαρσιώτη Αθηνά
Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά του σχολείου μας για την συμμετοχή και την επιτυχία τους και ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Διευθυντή του σχολείου, στο Σύλλογο Διδασκόντων και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την ηθική και υλική συμπαράσταση.
Η καθηγήτρια Πληροφορικής
Λιάμπα Θεοδούλα